28 septembrie 2014

Poezia - Fernando Pessoa



Fiindcă poezia este uimire, admirație, ca a unei ființe căzute din cer ce devine total conștientă de cădere, uimită de ceea ce vede. Sau cum i se întâmplă cuiva care ar cunoaște sufletul lucrurilor și s-ar strădui să-și amintească această cunoaștere, aducându-și aminte cu nu așa le cunoștea, nu sub aceste forme și nici nu în aceste condiții, dar neamintindu-și nimic altceva.

27 septembrie 2014

Elan - Ion Barbu

Vitaly Sokol Art

Sunt numai o verigă din marea îndoire
Fragilă, unitatea mi-e pieritoare; dar
Un roi de existenţe din moartea mea răsar,
Şi-adevăratul nume ce-l port: e unduire.

Deci, arcuit sub timpuri, desfăşur lung ţesut
De la plăpânda iarbă la fruntea gânditoare,
Şi blondul şir de forme, urcând din soare-n soare,
În largurile vieţii revarsă un trecut.

Din călătoarea undă, din apele eterne,
Îmi însuşesc veşmântul acelor care mor,
Şi înnoit şi ager alerg - subtil fior -
Prin săli orgolioase ori umede caverne...

Şi astfel, în Pământuri croindu-mi vaste porţi
Spre ritmuri necuprinse de minte vreodată,
Aduc Înaltei Cumpeni povara mea bogată
De-atâtea existenţe şi tot atâtea morţi

26 septembrie 2014

Pentru tine - Magda Isanos

Mirella Santana Art

În neamul meu femeile-s ciudate
Cu părul brun de tot și fața pală
Le place mult iubirea, însă toate
Își uită jurămintele și-nșeală.

De-aceea nu-ntreba cît poate ține
Iubirea noastră - nimenea nu știe,
Iubește-mă și nu-ntreba: că-n mine
E inima străbunilor mai vie

Și mîine poate totul să dispară
Să-mi pari urît și prost și să te las,
Căci vin din minunta caldă țară
Și sufletul fierbinte mi-a rămas,

Dar schimbător ca vântul și ca marea
Să nu te-ncrezi în mare, nici în vânt,
Că-n mine port paragini și uitarea,
Să-nțeleneasc-al inimii pămînt.


După ce... - Magda Isanos



După ce frunzișul fu plin de șoapte
după ce soarele privi îndelung lucrurile
cele vii și cele moarte de pe pământ
atunci își aprinse toamna-n cer rugurile.

Și-ntr-o zi văzui că totul e gata.
Rotunjimea merelor egal răsuna;
prăsadele, poama ciugulită și coaptă
în zarea lovită de aripi sclipea.

Frunzele  încă nu cădeau. Florile încă
întârziau încă pe-un pământ sunător.
Jur -mprejur atunci izbucniseră pădurile
aur, și sânge, și flăcări. Toate mă dor !



Autoportretul - Hermann Hesse

Self-Portrait - Vincent Van Gogh

  În primele zile ale lui septembrie, după multe săptămâni de arşiţă neobişnuită, au fost câteva zile ploioase. Klingsor îşi picta în aceste zile, în sala cu ferestre înalte ale palazzo-ului său din Castagnetta, autoportretul, care se află acum la Frankfurt.
  Această pictură înfiorătoare şi totuşi fermecător de frumoasă, ultima lui operă desăvârşită, încheie lucrul din acea vară, încununând o perioadă de activitate nespus de aprinsă şi trepidantă. Mulţi au remarcat că oricine îl cunoştea pe Klingsor îl recunoştea imediat şi fără ezitare în această pictură, deşi nici un portret nu se îndepărtase vreodată atât de mult de orice asemănare naturalistă.
  Ca toate operele târzii ale lui Klingsor, şi acest autoportret poate fi privit din cele mai diferite unghiuri. Pentru unii, mai ales pentru cei care nu-l cunoşteau pe pictor, tabloul este un concert de culori, un covor de nuanţe minunat potrivite, dând o impresie de nobleţe şi linişte, în ciuda policromiei sale. Mulţi văd în el o ultimă încercare îndrăzneaţă, chiar disperată de a se elibera de obiectual, o figură pictată ca un peisaj, părul amintind de frunze şi coajă de copac, găvanele ochilor precum scobituri în stâncă – ei spun că această pictură aminteşte de natură atât cât o creastă muntoasă aminteşte de un chip de om, atât cât o creangă de copac aminteşte de mâini şi picioare, doar de departe, doar ca o pildă. Alţii, dimpotrivă, văd în această operă numai obiectualul, chipul lui Klingsor, descompus şi tălmăcit de el însuşi cu o introspecţie psihologică neînduplecată, o uriaşă confesiune, neiertătoare, emoţionantă, înspăimântătoare. Mai sunt apoi alţii, şi printre aceştia cei mai aprigi adversari ai săi, care văd în acest portret doar produsul şi simbolul presupusei nebunii a lui Klingsor. Ei compară capul picturii cu originalul văzut în mod naturalist, cu nişte fotografii, şi găsesc în deformarea şi exagerările formelor, trăsături negroide, degenerate, atavice, animalice. Unii critică şi idolatrismul şi fantasticul acestei picturi, văd în ea o manieră de autodivinizare monocromică, o blasfemie şi autoslăvire, un fel de grandomanie religioasă. Toate aceste maniere de interpretare sunt posibile, şi încă multe altele.
  În timpul cât a lucrat la acest tablou, Klingsor nu ieşea decât noaptea, bea vin, mânca doar pâine şi fructe pe care i le aducea hangiţa, rămânea neras şi arăta într-adevăr groaznic, cu ochii adânciţi sub fruntea arsă. Picta şezând şi pe de rost, doar din când în când, aproape numai în pauzele de lucru, se întorcea spre peretele dinspre miazănoapte al odăii, unde se afla oglinda mare, de modă veche, pe care erau desenaţi lujeri de trandafiri, întindea capul înainte, îşi holba ochii şi făcea grimase.
  Multe erau feţele pe care le vedea în spatele feţei lui Klingsor din oglinda mare, printre trandafirii stupizi. Pictă multe feţe: feţe de copil, dulci şi uimite, tâmple tinere pline de vis şi văpaie, ochi batjocoritori de beţiv, buzele unui însetat, unui om hăituit, unui suferind, unui nedumerit, unui desfrânat, unui enfant perdu. Capul însă şi-l zugrăvi maiestuos şi brutal, ca al unui idol al pădurilor seculare, narcisist, un Iehova gelos, o sperietoare în faţa căreia se sacrifică primii născuţi şi fecioare. Acestea erau câteva din chipurile sale. Alt chip era al celui decăzut, al celui apus, al celui împăcat cu declinul său. Pe ţeastă îi creştea muşchi, dinţii bătrâni stăteau strâmbi în gură, crăpături adânci brăzdau pielea veştejită, iar în crăpături erau bube şi mucegai. Tocmai asta preţuiesc unii prieteni. Ei spun: iată omul, ecce homo, omul obosit, lacom, sălbatic, pueril şi rafinat al acestor timpuri, europeanul murind şi voind să moară, înnobilat de fiecare dorinţă, apăsat de fiecare povară, însufleţit de conştiinţa declinului său, pregătit pentru orice progres, gata de orice regres, plin de văpaie şi oboseală, dăruit destinului şi durerii ca morfinomanul otrăvii, însingurat, golit, străvechi, Faust şi Karamazov laolaltă, animal şi înţelept, complet despuiat de ambiţie, complet nud, plin de spaimă copilărească de moarte, obosit şi pregătit să moară.
  Şi mai departe, mai adânc, în spatele acestor chipuri, dormeau alte chipuri, mai îndepărtate, mai profunde, mai îmbătrânite, primitive, animalice, de plantă, de piatră, ca şi cum ultimul om de pe pământ şi-ar aminti în momentul dinaintea morţii, încă o dată, rapid, toate configuraţiile trecutului şi începutului său.
  În aceste zile turbate, încordate, Klingsor trăia ca un extatic. Noaptea, se umplea puternic de vin şi apoi stătea cu lumânarea în mână, în faţa vechii oglinzi, îşi privea faţa în sticlă, o faţă de beţiv zâmbind melancolic. Într-o seară avea o iubită la el, pe divan în atelier, şi în timp ce o strângea în braţe, se uită peste umărul ei în oglindă, şi văzu lângă părul ei despletit figura lui descompusă, plină de desfrâu, dar şi plină de scârbă, cu ochii înroşiţi. O chemă din nou, a doua zi, dar femeia se umpluse de groază şi nu mai veni.
  Noaptea dormea puţin. Deseori se trezea din vise înfricoşătoare, cu sudoarea pe faţă, sălbatic şi obosit de viaţă, şi sărea totuşi imediat în picioare, privea fix în oglinda dulapului, citea peisajul pustiu al acestor trăsături turbate, posomorât, plin de ură sau zâmbind a pagubă. Avu un vis în care se vedea pe sine, schingiuit, bătându-i-se cuie în ochi, smulgându-i-se nasul cu un cârlig. Schiţă cu cărbune, pe o copertă de carte care-i era la îndemână, această faţă chinuită, cu cuie în ochi… Am găsit ciudata foaie după moartea sa. În accesele de durere, se chircea deasupra spătarului unui scaun, râdea şi striga de durere şi-şi ţinea chipul descompus în faţa oglinzii, îşi observa trăsăturile, luându-şi în râs propriile lacrimi.
  Şi nu doar chipul său, sau cele o mie de chipuri ale sale, le picta în această lucrare, nu doar ochii şi buzele lui, văgăuna îndurerată a gurii, stânca despicată a frunţii, mâinile rădăcinoase, degetele cu tremurul lor nervos, inteligenţa batjocoritoare, moartea din ochi. Mai pictă, în stilul lui încăpăţânat, supraaglomerat, concis şi înfiorat, viaţa, iubirea, credinţa, deznădejdea sa. Pictă cârduri de femei despuiate, gonite de furtună precum păsările, ofrande pe altarul idolului Klingsor, şi un tânăr cu faţă de sinucigaş, temple şi păduri îndepărtate, un zeu bătrân şi bărbos, puternic şi prost, un sân de femeie spintecat de un pumnal, fluturi cu ochi pe aripi, iar în fundalul imaginii, la limita haosului, moartea, o fantomă cenuşie care cu o suliţă minusculă cât un ac îi înţepa creierul lui Klingsor.
  După ce picta ore întregi, îl cuprindea neliniştea, mergea arzând ca o torţă, fără să se odihnească, prin camere, uşile fluturau în spatele lui, scotea sticle din dulap, scotea cărţi din rafturi, covoare de pe mese, stătea citind pe jos, se apleca respirând adânc pe fereastră, căuta schiţe şi fotografii vechi şi umplea podelele şi mesele şi paturile şi scaunele din toate camerele cu hârtii, picturi, cărţi şi scrisori. Totul flutura dezordonat, confuz şi trist, când vântul şi ploaia pătrundeau prin fereastră. Îşi găsi multe alte lucruri, portretul de copil, imaginea luminoasă de când avea patru ani, într-un costum alb de vară. De sub părul bălai, aproape albicios, se ivi o faţă dulce de băieţel. Găsi fotografiile părinţilor săi şi ale unor iubite din tinereţe. Totul îl preocupa, îl incita, îl încorda, îl chinuia, îl împingea încoace şi încolo, apuca totul şi-l azvârlea din nou, până când se înfiora iarăşi şi stătea pictând mai departe pe tabla de lemn. Trase brazde adânci în prăpastia portretului său, înălţă mai trainic templul vieţii sale, exprimă mai puternic veşnicia fiecărei existenţe, mai înlăcrimat deşertăciunea vieţii, mai ironic condamnarea la descompunere. Apoi, sărea din nou în picioare, ca un cerb hăituit şi gonea prin odăile sale. Îl înfiora bucuria şi satisfacţia de a crea ca o furtună umedă, jubilândă, până când durerea îl arunca din nou la podea şi-i arunca în faţă cioburile vieţii şi artei sale. Se ruga în faţa picturii lui şi scuipa. Era dement ca orice creator. Dar făcea totul extraordinar de bine în nebunia creaţiei, dădea tot ce trebuia operei sale, infailibil ca un somnambul. Simţea că în această luptă groaznică pentru portretul lui nu se săvârşea doar o soartă şi judecata unuia, ci omenescul, generalul, necesarul. Simţea că avea din nou o misiune, un destin şi toată frica şi goana trecută şi ameţeala şi buimăceala fuseseră doar spaimă şi fugă de această misiune. Acum nu mai exista nici spaimă, nici fugă, doar lovitură şi împunsătură, victorie şi declin. El biruia şi cădea, suferea şi râdea, se sfâşia, omora şi murea, năştea şi era născut.


Hermann Hesse, în Ultima vară a lui Klingsor

Din copacul vieții mele - Hermann Hesse

Foto: DDiArte

„Din copacul vieţii-mi cade frunză după frunză.
Oh, lume beată de culori, 
Cum mă saturi, 
Cum mă saturi şi mă oboseşti, 
Cum mă-mbeţi!
Ce azi sclipeşte încă se stinge în curând.
Curând răsuna-va vântul 
Peste brunul meu mormânt”



25 septembrie 2014

De cine să te păzești îndeosebi - Seneca

Charles Nkomo Art

Mă întrebi de cine să te păzești îndeosebi? De mulțime. Nu poți încă să te amesteci cu ea fără primejdie. Eu, cel puțin, îmi mărturisesc neputința. Niciodată nu mă întorc acasă cu sufletul cu care am plecat: ceva din armonia lui se tulbură, ceva din tot ce am alungat revine. Așa cum se întâmplă cu bolnavii pe care îndelunga zacere îi slăbește într-atâta, că nu pot fi scoși afară fără a le mai fi rău, tot astfel se întâmplă și cu noi, ale căror suflete se înfiripă iarăși după o lungă boală. Dușmanul nostru este împreuna viețuire cu cei mulți. Nu este unul dintre aceștia, care să nu ne îmbie la un viciu, să nu ni-l transmită, sau să nu ne păteze fără s-o știm. Cu cât e mai mare gloata în care ne amestecăm, cu atât e mai mare primejdia. Dar nimic nu e mai păgubitor pentru bunele moravuri decât să asiști la vreun spectacol, căci din plăcere viciile ni se strecoară mai ușor în suflet. Ce să-ți mai spun ? Mă întorc acasă mai lacom, mai ambițios, mai desfrânat, ba chiar mai crud și mai neomenos, fiindcă am fost printre oameni.

L. Annaeus Seneca, în Scrisori către Luciliu

24 septembrie 2014

Din noaptea... - Mihai Eminescu

Ernesto Arrisueño Art

Din noaptea vecinicei uitări
În care toate curg,
A vieţii noastre dezmierdări
Şi raze din amurg,

De unde nu mai străbătu
Nimic din ce-au apus -
Aş vrea odată-n viaţă tu
Să te înalţi în sus.

Şi dacă ochii ce-am iubit
N-or fi de raze plini,
Tu mă priveşte liniştit
Cu stinsele lumini.

Şi dacă glasul adorat
N-o spune un cuvânt,
Tot înţeleg că m-ai chemat
Dincolo de mormânt.

Iubirea este... - Janko Jesenský

George Dmitriev Art

Iubirea este ca o pală
ce rece suflet încălzește,
o lacrimă de aur, rară
din cuiburi gândul ce stârnește.

Dar cum să prinzi această boare,
să zbori cu ea în lumea lată ?
Ea trece, tu cu palme goale
acoperi fața întristată,

Tristețea-i murmure pe maluri,
un val ce pleacă-n depărtare, 
stârnind în urmă alte valuri
iar valul cade-n val și moare.

Ah, cum să-ți poruncesc să stai ?!
Să prind aș vrea și val și boare.
O înger drag cu păr bălai,
în viață jalnic totul moare!

22 septembrie 2014

Și nu mi-i dor... - Elena Farago



Hélène Béland Art

...Și nu mi-i dor de mi-s departe,
și nu mă cheamă anii grei,
Când plânsul lumilor și-al vremei
mi-l spune marea-n plânsul ei;

Și nu mă cheamă alte țărmuri
cu iarna ori cu vara lor,
Au fost și-or fi și făr-de mine
ai nimănui și-ai tuturor;

Și nu mi-i dor de atâtea inimi
ce-au plâns cândva de dorul meu,
Cum nu mă plâng că plânsul mării
l-ascult acuma numai eu...





21 septembrie 2014

Ochii n-am să-ți mai privesc - Ivan Krasko

Kemal Kamil Akca Art

Ochii n-am să-ți mai privesc...
Mi-au fost dragi  odinioară,
astăzi inima rănită
mi-o îngheață, mi-o-nfioară.

Ostenit de-atâta umblet,
pragul nu-ți voi mai călca,
mă voi duce-n larga lume,
nu voi sta în calea ta.

O privirea n-am s-arunc
spre căsuța mult visată,
unde stai și unde las
o speranță îngropată.

Numai gândul, zvăpăiatul,
după amintiri aleargă,
iară inima rănită
stă în zbucium să se spargă.


Ochii n-am să-ți mai privesc...
Mi-au fost dragi  odinioară,
astăzi inima rănită
de răceală-ți se-nfioară.

Simplă e naşterea - Gunnar Ekelöf

Kemal Kamil Akca Art

Simplă e naşterea:
Tu devii tu
Simplă moartea:
Tu nu mai eşti tu
Putea să fi fost invers
ca într-o lume de oglinzi:
Moartea ar fi putut să te nască
şi Viaţa să te stingă
una la fel ca şi cealaltă –
Şi poate că aşa şi este:
Din Moarte răsari, încet
te distruge Viaţa.




Iubirea înfrumusețează toate... - Victor Eftimiu

Steve Henderson Art

Ca soarele de viață-dătărorul
Iubirea toate le-nfrumusețează!
Un astru, inima, de-a pururi trează
Învăluie prezentul, viitorul.

Cu orice fremăt sufletul vibrează,
E numai cântec bardul, muncitorul.
La fel ca soarele - luminătorul - 
Iubirea toate le-nfrumusețează.

Frumoși și buni sunt cei ce te-nconjoară,
Mai larg pământul ca odinioară,
E cu putință tot ce nu se poate.

E floare de cireș orice ninsoare...
Asemenea cu străluciri de soare,
Iubirea înfrumusețează toate.


Iar când voi fi pământ - Mihai Eminescu



Iar când voi fi pământ,
În liniştea serii,
Săpaţi-mi un mormânt
La marginea mării.

Nu voi sicriu bogat,
Podoabe şi flamuri,
Ci-mi împletiţi un pat
Din veştede ramuri.

Să-mi fie somnul lin
Şi codrul aproape,
Să am un cer senin
Pe-adâncile ape.

S-aud cum blânde cad
Izvoarele-ntruna,
Pe vârfuri lungi de brad
Alunece luna.

S-aud pe valuri vânt,
Din munte talanga,
Deasupra-mi teiul sfânt
Să-şi scuture creanga.

Şi cum n-oi suferi
De-atuncea-nainte,
Cu flori m-or troieni
Aduceri aminte.

Şi cum va înceta
Al inimii zbucium,
Ce dulce-mi va suna
Cântarea de bucium!

Vor arde-n preajma mea
Luminile-n dealuri,
Izbind s-or frământa
Eternele valuri

Şi nime-n urma mea
Nu-mi plângă la creştet,
Ci codrul vânt să dea
Frunzişului veşted.

Luceferii de foc
Privi-vor din cetini
Mormânt făr' de noroc
Şi fără prieteni.


Pescărușii verzi - Victor Eftimiu

 Haimo Art

Ți-aduci aminte clipele-azurate
Și pescărușii verzi, cu zborul moale,
Ce răsfrângeau pădurile din poale
Sub aripile larg desfășurate?

Treceau, ca pentru noi, în rotogoale..
Ne urmăreau, de sus, nenumărate
Saluturi de năframe fluturate...

Mi-e gol și sufletul cel plin de tine...
Cărările de ieri îmi par străine
Ne-om mai vedea pe-aici vreodată? Poate!


Departe-mi ești. Mă doare amintirea!
Nici păsări nu-și mai fâlfâie rotirea...
Sau le-ai chemat și te urmară toate ?




Mă duc la fund... - Victor Eftimiu

Tomasz Rut Art


Ajută-mă să mă desprind de tine!
Eu singur n-aș putea s-o fac! Liană
Și primăvară botticelliană
Reprilă caldă, horă de ondine,

Ești toate: harpa mea eoliană
Și funigeii toamnei care vine.
Infern muiat în armonii divine,
Nisip și val, mă-nvălui diafană...


Mă duc la fund, nălucă fără pace,
Voința mea mai palidă se face,
Făptura mea în tine se cufundă.

În vraja ta, cu mâini înlănțuite,
Eu mă topesc ușor, pe nesimțite,
Așa cum moare unda-n altă undă.


Și zi cu zi te-îndepărtezi de mine - Victor Eftimiu


Și zi cu zi te-îndepărtezi de mine,
Surâsuri și îngândurări absente...
Elanurile tale tot mai lente
Și zilele de ieri tot mai străine...

Din când în când, pe fruntea ta, prudente,
Înnourări pornesc să se anine,
Întunecând privirile senine
Atât de vagi, atât de elocvente.

Ți-am dăruit prea multe pătimașe
Mărturisiri, o dragoste prea lașe:
Vulcan încătușat de lavă rece.

Mă știi legat de tine ca stejarul
Încolăcit de iederă. Dar jarul,
Cum a venit, așa putea-va trece !


Sentimentul prieteniei - Seneca


Fără îndoială, sentimentul prieteniei are ceva asemănător cu sentimentele iubiților. Ai putea spune că dragostea este o prietenie necugetată. Iubește oare cineva din dorința de câștig, de glorie sau ambiție? Nu, căci iubirea singură, nesocotind toate celelalte lucruri, aprinde sufletul de dorul unei ființe frumoase, nu fără gândul dragostei împărtășite.

Cuvintele - Alfred Tennyson

Kemal Kamil Akca Art

Cuvintele, asemeni Naturii, 
dezvăluie pe jumătate. 
Şi ascund pe jumătate sufletul din ele. 

Ultima iubire - Martin Rázus

Anna Razumovskaya Art

Când toți m-or părăsi,
din nopți venind, pâcloase
doar tu-mi vei dărui
privirea-ți de mătase.

Mi-o sta sângele-n vine,
s-or domoli dureri.
Rămân singur la tine
și-a tale mângâieri.

O pasăre, pe casă,
tânguitor plângea.
Tu gloria, mireasă
și jalea-mi vei vedea.

Ți-așez inima-n palmă,
la sân capul ți-oi pune.
Privind în zarea calmă.
m-oi duce de pe lume.

Când voi pieri-n uitare,
doar tu...Voi poposi
pe țărmuri legendare.
Dar tu nu vei mai fi.


Martin Rázus (1888-1937)


Și încă mai pustiu cu tine însuți - Ioan Negru

Stella Im Hultberg Art

Întotdeauna când îţi aduci aminte cu bucurie şi, în cazul de faţă, cu tristeţe de un om, poate că ai avut 
ocazia să intri pentru câteva clipe în fiinţa sa mai adâncă, în bucuria sa mai adâncă şi în tristeţea sa nespusă, nevăzută. (...)
Și dacă-ți aduci aminte cu dispreț, ori poate cu dispreț, ori poate cu ură, înseamnă nu numai că nu ai avut răbdare, ci și faptul că, bun cum te crezi și ești, te-ai închhis în tine într-o asceză cu monștrii, nu cu zeii. A nu vedea bunătatea și bucuria din om, din semenul tău, înseamnă autoflagelare spre nimic, spre un real gol și sterp, către un cosmos pustiu. Și încă și mai pustiu cu tine însuți.

Rozele galbene - Victor Eftimiu

Vladimir Volegov Art

Simbol facil al dragostei fanate,
Aceste roze galbene expiră,
Suspine de aeriană liră
Pe un fonton de criptă legănate.

Parfumul de adio își răsfiră
Melancoliile neprofanate,
Surâsuri, gemete îngemânate,
Vestale sacre, plâns de hetairă.

Îți deslușeam, ca într-o mângâiere,
Făptura de tămâie și de miere
Și gândurile toate pe de rost...

Credeam că te cunosc în orice cută,
Dar azi ești noua mea necunoscută
Și astăzi văd că nu știu cine-ai fost.



Nu sta prea mult... - Victor Eftimiu



Nu sta prea mult, oricât de mult te-ar cere
Iubirea mea (o știi cum mă-nsenină!)
Prezența ta de-i plină de lumină
Absența ta e leagăn de mistere...

M-apasă despărțirea, mă domină...
E grea de întrebări și de himere...
Durere dulce ca o mângâiere
Sporești prin ea, ca somnul prin morfină.

De-ți pare, uneori, îndepărtată
Privirea mea și fruntea-mi înnorată
Și gândurile mele-ți par străine,

E vina ta ! Mai lasă-mă, o vreme,
Singurătății mele să te cheme
Să te visez, să-mi fie dor de tine...


Noi nu ne cunoșteam... - Victor E ftimiu


Noi nu ne cunoșteam, dar o privire
A fost îndeajuns să ne-nțelegem
Și unul pentru altul să culegem
A sufletelor noastre înflorire.

Ne-a trebuit o clipă să ne-alegem 
Dar după luni și ani de amăgire
Ceva, în noi, se rupse, în neștire,
S-a sfărâmat și n-am putut să-l dregem.

O mare părăsire ne cuprinse
Ne-ndepărtam cu sufletele învinse
Și nu știam nici noi de ce anume.

De ce-am venit și n-am plecat din viață ?
Azi ne privim mirați, ca printr-o ceață:
Nu-i nimeni mai străin ca noi, pe lume.

20 septembrie 2014

Balada pescarușilor albaștrii - Florin Bogardo




Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri
Legaţi cu un fir de nimenea văzut
Ce-am coborât odată dintre aştri
Care ne-au zămislit şi ne-au născut

Iubirea mea înmugureşte-n tine
Iubirea ta începe cu a mea
Şi-n ochii tăi oglinzi cu ape line
Ard ochii mei oglinzi de pe uscat

Dragostea noastră e dincolo de vreme
Iar umbra începe să ni se confunde
Purtăm pe frunte-n loc de diademe
Solarele lumini răsfrânte-n unde

Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri
Care am venit purtaţi pe val de vânt
Trecând prin vămi de stele şi de aştri
Iubirea s-o aducem pe pământ.

Iubirea mea înmugureşte-n tine
Iubirea ta începe cu a mea
Şi-n ochii tăi oglinzi cu ape line
Ard ochii mei oglinzi de pe uscat

Dragostea noastră e dincolo de vreme
Iar umbra începe să ni se confunde
Purtăm pe frunte-n loc de diademe
Solarele lumini răsfrânte-n unde.

Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri
Care am venit purtaţi pe val de vânt
Trecând prin vămi de stele şi de aştri
Iubirea s-o aducem pe pământ.


Șuvița ce mi-ai dat-o... - Victor Eftimiu

Anna Razumovskaya Art

Șuvița ce mi-ai dat-o ruginie,
Dintr-un portret de Tizian desprinsă,
Va fi la fel când, pe la tâmple ninsă,
Cu gloria lega-vei cununie.

Te văd trecând prin ani, dar neînvinsă,
Și fruntea ta de vis și alchimie,
De-o porți trufașă azi, străină mie,
Cu nimbul meu în veci o văd încinsă.

De mult nu voi mai fi decât o zare,
Când vei trăi reînoiri bizare,
Oficiind suav-sacerdotală.

Te pierd în fiecare zi, cu bucuria
De-a te găsi din nou în feeria
Și vraja, și cruzimea ta totală.

Dragostea ta - Hermann Hesse

Roman Velichko Art

Cât de bine şi adevărat mi-ai scris, şi cât de dureros mă cheamă dragostea ta, ca un veşnic cântec, ca un veşnic chin. Dar eşti totuşi pe drumul cel bun dacă îmi mărturiseşti, dacă îţi mărturiseşti fiecare senzaţie a inimii. Dar să nu consideri nici o senzaţie mică, niciuna neînsemnată! Bună, foarte bună este fiecare, şi ura, şi invidia, şi gelozia, şi cruzimea. Din nimic altceva nu trăim decât din săracele, frumoasele, minunatele noastre sentimente şi fiecare sentiment pe care-l nedreptăţim este o stea pe care o stingem.

Hermann Hesse, în Ultima vară a lui Klingsor

Iubirea noastră și-a pierdut magia... - Victor Eftimiu



Iubirea noastră și-a pierdut magia,
Tânjește ca o pasăre bolnavă.
Am stors din ea neliniștea suavă,
Elanul, așteptarea, nostalgia.

Torent a fost, cascadă, vifor, lavă...
Acum nici temerea, nici gelozia
Nu-i mai trezesc misterul, poezia,
Abia își poartă jalnica epava.

Din țărmul meu în țărmul tău, genunea
Prea largă s-a căscat. Minunea
S-a prefăcut în lentă agonie.

De ne-am  învrednicit măcar, plecată,
Această dragoste purificată
Noi s-o prefacem în prietenie!



19 septembrie 2014

Albastru pescăruș - Nichita Stănescu

Vladimir Koval Art

Pe cerul limpede şi poate lung
Albastru pescăruş mă cheamă,
Simt o durere că nu pot să-l ajung,
Deşi tot sufletul mă-ndeamnă.

Aş vrea să zbor, când fluturii se nasc 
Luminii dându-i forme de culoare,
Robia lanţului în care zac
S-arunce-n jur miresme ca de floare.

Aş vrea să simt lumina dimprejur
Să zbor nemarginit spre cer,
A vieţii păsări de azur
Să urce-naltul cât mai sper.

E vis acesta? Nu pot spune.
Nu m-am trezit şi poate nici nu vreau,
Plutesc deasupra clipelor nebune
Ce-n derularea lor amară mă orbesc.

Te-ai rătăcit! De rătăcirea e un scop în sine
Mi-au dat răspunsul păsări ce zburau,
Imensul cer iar norilor revine
Oprind în ei lumini ce coborau.

Când obosit m-aplec peste ruine,
Acelaşi început îmi pare greu,
Tu pescăruş al zilelor senine
De ce nu-mi poţi zbura mereu?

L-am întrebat, şi nu vrea să-mi răspundă,
Din nou am să aştept să plece norii,
Şi-l voi urma sau poate-l voi visa din umbră,
Pe-albastrul pescăruş ce va aduce zorii.
  


15 septembrie 2014

Ca o reverență, frunza - Adrian Păunescu

Flavio Diaz Art

Pregătiri de toamnă şi la mine-n sânge, 
şi o greutate simt acum la mers,
cred că-mi face semne frunza ce se frânge,
printr-o reverenţă dinspre univers.

Doamne, vine toamna, parcă-i o dovadă
că-i destulă toamnă s-o aştepte-n noi,
dacă nu le vine ochilor să-şi creadă
că senini din toate sunt numai ei doi.

Ca o reverenţă frunza-n prăbuşire
umerii mi-i umple de un tragic scrum,
triste monumente uită să respire
când se-aude ţipăt de cocor în drum.

Sunt schimbări grozave orşiunde, parcă,
prin tufişe slute - zdrenţe moi de nimb,
cu prilejul vieţii moartea mă încearcă,
toamna-i anotimpul ce devine timp.

De-ntrebări finale, ziua este plină,
toamna arde cuprul în copacii gri,
ca o reverenţă frunza în lumină
caută motivul de a se jerfi.



Morarul - Nicolae Labiș



Melodiile, cupele pline,
Orele zilei, ritmate-n poeme
M-au gonit si pe mine
Pentru o vreme.

Am găsit moara deschisă în sat,
Adică la marginea satului, scundă,
Moara cu glas răgușit și cantat
In scrasnet de piatra si plânset de undă.

Plutea înăuntru o spuză amară
Și-afară, la geam, luceau dulce caisele.
Mulți oameni își mai macină-n moară
Grâul și visele!

Morarul era un bătrân filosof,
Știa ce-i în țară și ce-i mai departe,
În Lună sau Marte,
Și nu cugeta la moarte.

Dar moara deschisă în sat,
Adică la marginea satului, scundă,
Are un glas răgușit și cântat
În scrâșnet de piatră și plânset de undă.

Morarul și el cântă, plânge aproape
Un rai pitoresc ori aproape-un prăpăd.
Privirile-i duse prin geam ori prin ape
Nu știu ce vad ori nu văd.

Cântă, morarule, plângi!
Eu îmi plâng până și-un vis ce se leagă,
Până și-un dor! Tu să plângi, să te frângi
Pentru viața-ți întreagă.

Căci aș cere prea mulți să mai fie
Ori nu!
Roși de iubire, asemenea mie."

Știu bine că mă-nșel - Victor Eftimiu

Michael Shapcott Art

Știu bine că mă-nșel, că niciodată
Cu același gând nu vei gândi la mine,
Că sufletul ți-e dăruit. Știu bine
Că dorul meu nu va primi răsplată.

Aproprierile-mi îți sunt străine
Și, totuși, mi te cred apropiată...
Speranțele, iluzia mă-mabtă,
Mă-ncred statornic clipei care vine.

Și cum îți iau înghețul din privire
Drept o fățarnică împotrivire,
Drept mărturia nemărturisită

A celei ce-mi va fi cândva ursită, - 
În mintea mea m-asemăn cu nebunii
Ce văd trecând un nor în dosul lunii.

Dorul - Lucian Blaga

Michael and Inessa Garmash Art

Setos îţi beau mireasma şi-ţi cuprind obrajii
cu palmele-amândouă cum cuprinzi
în suflet o minune.
Ne arde-apropierea, ochi în ochi, cum stăm.
Şi totuşi tu-mi şopteşti: “Mi-așa de dor de tine!”
Aşa de tainic tu mi-o spui şi dornic, parc-aş fi
pribeag pe-un alt pământ.
Femeie,
ce mare porţi în inimă şi cine eşti?
Mai cântă-mi înc-odată dorul tău,
să te ascult
şi clipele să-mi pară nişte muguri plini,
din care înfloresc aievea – veşnicii.


Calvarul dragostei - Victor Eftimiu

Tomasz Rut Art

Rapsozii, visătorii cum putură
Să cânte bucuriile iubirii
Când  n-au ştiut să născocească zbirii
Mai aprigă unealtă de tortură ?!

I ne robim în somnul dezrobirii,
Primind-o cu extaz în loc de ură...
Înveninata cuminicătură
Ne otrăveşte-n ceaasul răstignirii.

Când apriga-i săgeată ne străpunge,
Nimic străin de ea nu ne ajunge
În ochii orbi, în sufletele surde.

Urcăm calvarul dragostei funeste
Cu sufletul plin de armonii celeste
Şi spinii geloziilor absurde.


14 septembrie 2014

Mă tem de tine... - Victor Eftimiu

Gellee Claude (Le Lorrain)

Mă tem de tine. Farmecul  chemării
Sirenelor adâncul îmi străbate...
Priviri...tăceri...surâsuri vinovate...
Mă tem de tine ca de unda mării.

Mă lasă-n trista mea singurătate!
M-am învăţat cu gândul renunţării
La tot ce mi-ar deschide poarta zării
Şi rănile abia cicatrizate.

Mi-aş rupe iarăşi inima în două...
Nu mai e loc în sufletu-mi de-o nouă
Plecare spre noianul de himere.

Sunt obosit de toate câte fură...
În asfinţitul paşnic ce mă fură
Mă tem de tine ca de-o renviere.


Să nu te miri... - Victor Eftimiu

Graham Gercken Art

Să nu te miri de mine când, singuri, pe alei
Mă vei vedea, iubito, plecând de lângă tine
S-alerg după un flutur cu aripile fine
Ce-şi tremură în soare albastrele scântei.

Să nu te miri, iubito, să nu te miri de mine
Când îţi voi spune vorbe ce n-au nici un temei,
C\nd îţi voi spune basme cu zâne şi cu zmei
În loc de vreo poveste din sufletu-mi ruine.

Atâtea seri de toamnă, atâtea negre seri
Mi-au strâns melancolia în suflet şi dureri,
Că nu mai pot încape dureri, melancolii...

Precum din ploaia toamnei şi-atâtea  moarte foi
Ieşiră flori în câmpuri, aşa renasc în noi,
Din plânsul de-altă dată, surâsuri de copii...

13 septembrie 2014

Regina munților - Hermann Hesse

Max Twain Art

Dintr-o dată, se ivi regina munţilor, floare subţire, elastică, şi arcuind, toată în roşu, flamă arzândă, imagine a tinereţii. Dinaintea ochilor lui Klingsor dispărură o sută de imagini îndrăgite, iar cea nouă apăru strălucind. Ştiu imediat că o va picta, nu după natură, ci după raza din ea, pe care o primise, poezia, răsunetul fin, suav: tinereţe, roşie, blondă, amazoană. O va privi, o oră, poate mai multe. O va vedea mergând, stând, râzând, poate dansând, poate o va auzi cântând. Ziua era încoronată, ziua îşi găsise sensul. Ce avea să vină era cadou, era preaplin. Întotdeauna era aşa: trăirea nu venea niciodată singură, întotdeauna îi zburau păsări înainte, întotdeauna veneau înainte trimişi şi prevestiri, privirea de animal, matern asiatică de la acea uşă, frumoasa brunetă din sat de la fereastră, şi una şi alta.

Hermann Hesse, în Ultima vară a lui Klingsor

Târziu de toamnă - Ion Pillat


 Jeff Rowland Art


Pe drum mergeam alături. A toamnei melodie
Tăcută se lăsase cu seara peste vie;
Prin codrul de rugină, pe pajiştea pustie,
Simţeam acelaşi freamăt în suflete că-nvie.

Era un vaier dulce şi dureros, un cânt
Ce-n inimi se născuse şi-n ele ni s-a frânt.
Apropiaţi deodată şi fără un cuvânt,
Am stat să ne petreacă prin toamnă rece vânt.

Cu vocea ta sub ramuri sunând a părăsire,
Mi-ai spus: - Să ne rămână trecutul nălucire,
Când clipa veşniciei mi-o dai cu o privire…
De ce în umbră glasul părea o amintire?



Mângâiere - Vladimír Roy



Adesea-mi spun: putere nu mai ai
ca să te bați, ca să mai nalți un cânt,
vampirii ți-au răpit zburdările pe plai,

ți-e gândul -nțelenit și mort și făr'-avânt,
Îmi mai rămâne doar pe brânci să mă târăsc,
satrapii frumuseții mă vor ucis, înfrânt.

Îmi pare că-i nevoie punțile să zdrobesc,
să le dau foc și-ntoarcerea-napoi să stăvilesc
și inima în bulgăre de gheață să-nvelesc,

în giulgiu să-nfășor simțirile-mi proclete,
să le așez în raclă, să zacă-n letargie
și sufletu-mi s-adăp din apa neagră Lethe...

Așa gândește mintea, dar inima reînvie
un cântec nou de doruri și vise încărcat
ce-mi spune-n glas de clopot ce cade din tărie

că nu în inerția – vârtej neînfrânat
de patimi răscolite prin pieptu-mi se adună – 
se naște bucuria și visul ne-ntinat...

Voi merge tot' nainte prin umbre și furtună !

12 septembrie 2014

Erau voci în vis, ecouri volatile... - Nicolae Cornescian


Erau voci în vis, ecouri volatile, chemând stăruitor, vibrând primprejur. Erau şoapte false. Fredonate ritmat, cuvintele total neînţelese mă purtau prin labirintul depărtărilor neştiute ori chiar prin alte lumi. Se revărsau razant. Undeva în stânga mea. Aproape. Atât de aproape, încât aveam senzaţia că răbufneau tocmai din interiorul meu, dintr-un loc gol, o cavitate necesară amplificării bătăilor inimii. Apoi, schimbându-şi tonalitatea, ca un fel de răspuns întârziat, reverberau undeva în dreapta mea, acolo unde, într-un târziu, auzisem destăinuirea îmbucurătoare a soţiei: „Nu uita că în fiecare viaţă ne-a fost dat să fim mereu împreună. Suntem doar nişte completări ce nu pot exista una în absenţa celeilalte.” „Suntem doar nişte completări…” repetam. „… ce nu pot exista una în absenţa celeilalte” o auzeam.

Nicolae Cornescian, în Psihoze (2)
( revistadesuspans.ro )

10 septembrie 2014

Neliniștea - Nicolae Labiș

Roman Velichko Art

Nu stă în firea noastră limfatica-mpăcare,
Ci fulgere în suflet și flăcări ne tresar.
Noi a  avut la creștet aceeași ursitoare -
Neliniștea, cu dorul ei amar.

Nu-i om să poată-ntâiul sărut al ei să-l șteargă,
De nu e gol la suflet, de nu i-i gândul gol.
Oricând și orișiunde prin vine ea ne-aleargă,
Mai tare decât orice alcool.

(...)

Neliniștea iubirii de-avere-ngrămădită,
Cântată tragic seara în doinele din sat,
Neliniștea acelor răchite despletite
Ce le desparte râul tulburat.

Neliniștea gândirii ce se-ncâlcește-n goluri,
Neajungând ideea ascunsă-n depărtări,
Neliniștea a undei ce putrezește-n ghioluri,
Vibrând sub vânt de dorul marei mări...

Noi astfel de neliniști ne agităm sub frunte,
Neliniștea furtunii, a nourilor grei,
A râului ce zburdă nerăbdător prin munte
Către turbine ce rodesc scântei;

Neliniștea acelui ce-n gliile fertile
Cu trudă răsădește pomi, flori și câte-un vis,
Neliniștea iubirii ce-n candide dactile
Se dăruie cu sufletul deschis;



Nicolae Labiș (fragmente)



Ceară - Nicolae Labiș

Roman Velichko Art

Crâmpeie de idei neterminate,
Și-un zbor de păsări albe și un vis
Și cântecul sunat pe jumătate
Despre-un tărâm ce încă nu-i descris.

Iar liniștea, în cadențare fină,
S-a mlădiat smerită peste burg
Și te topești și curgi fără pricină,
Felină ceară, dragoste-n amurg.



Tristețea mea vei înțelege-o, poate - Victor Eftimiu


3 septembrie 2014

Ultima scrisoare - Mihai Beniuc



Sfârşitul a venit fără de veste.
Eşti fericită? Văd că porţi inel.
Am înţeles. Voi trage dungă peste
Nădăjdea inutilă. Fă la fel.
Nici un cuvânt. Nu-mi spune că-i o formă,
Cunosc însemnătatea ei deplin.
Ştiu, voi aveţi în viaţă altă normă,
Eu însă-n faţa normei nu mă-nchin.
Nu te mai cânt în versuri niciodată,
În drumul tău mai mult nu am să ies,
Nu-ţi fac reproşuri, nu eşti vinovată
Şi n-am să spun că nu m-ai înţeles.
A fost desigur numai o greşeală,
Putea să fie mult, nimic n-a fost.
În veşnicia mea de plictiseală
Tot nu-mi închipui că puneai un rost.
Şi totuşi, totuşi, câteva atingeri
Au fost de-ajuns să-mi deie ameţeli.
Vedeam văzduhul fluturând de îngeri,
Lumină-n seara mea de îndoieli.
Când degete de Midas am pus magic
Pe fragedă fiinţa ta de lut,
Suna în mine murmurul pelagic
Al sfintelor creaţii de-nceput.
Vedeam cum peste vremuri se înalţă
Statuia ta de aur greu, masiv,
Cum serioase veacuri se descalţă
Şi-ngenuncheate rânduri submisiv
La soclul tău dumnezeisc aşteaptă
Să le întinzi un zâmbet liniştit
Spre sărutare adorata dreaptă,
‘Nainte de-a se şterge-n infinit.
O, de-am fi stat alături doar o oră, 
Ai fi rămas în auriul vis
Ca o eternă, roză auroră
De nenţeles, de nedescris.
Ireversibil s-a-ncheiat povestea
Şi nici nu ştiu de ai să mai citeşti
Din întâmplare rândurile-acestea
În care-aş vrea să fii ce nu mai eşti.
N-am să strivesc eu visul sub picioare,
N-am să pătez cu vorbe ce mi-i drag.
Aş fi putut să spun: „Eşti ca oricare...”
Dar nu vreau în noroaie să mă bag.
De-ar fi mocirla-n jurul tău cât hăul,
Tu vei rămâne nufărul de nea
Ce-l oglindeşte beat de pofte tăul,
Ce-l ţine candid amintirea mea.
Vei fi acolo veşnic ne-ntinată,
Te voi iubi mereu fără cuvânt,
Şi lumea n-o să ştie niciodată
De ce nu pot mai mult femei să cânt.
Acolo, sub lumină de mister,
Scăldată-n apa visurilor lină,
Vei sta iubită ca-ntr-un colţ de cer
O stea de seară blânda şi senină.
Şi când viaţa va fi rea cu tine,
Când au sa te împroaşte cu noroi,
Tu fugi în lumea visului la mine,
Vom fi atuncea singuri amândoi.
Cu lacrimi voi spăla eu orice pată,
Cu versuri nemaiscrise te mângâi.
În dulcea lor cadenţă legănată,
Te vei simţi ca-n visul tău dintai.
Iar de va fi (cum simt mereu de-o vreme)
Să plec de-aicea de la voi curând,
Când glasul tău vreodat-o să mă cheme,
Voi reveni la tine din mormânt.
Şi dac-ar fi să nu se poată trece
Pe veci pecetluitele hotare
M-aş zbate-ngrozitor în ţărna rece,
Plângând în noaptea mare, tot mai mare.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...